Portal do Governo Brasileiro
BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






Registro Completo
Biblioteca(s):  Embrapa Agrobiologia; Embrapa Arroz e Feijão; Embrapa Clima Temperado; Embrapa Rondônia; Embrapa Uva e Vinho.
Data corrente:  09/12/2005
Data da última atualização:  18/04/2007
Autoria:  SILVA, F. T.
Título:  Queijo parmesão.
Ano de publicação:  2005
Fonte/Imprenta:  Brasília, DF: Embrapa Informação Tecnológica; Rio de Janeiro: Embrapa Agroindústria de Alimentos, 2005.
Páginas:  53 p.
Série:  (Coleção Agroindústria Familiar).
Idioma:  Português
Conteúdo:  Definição do produto; Etapas do processo de produção: pasteurização, preparo do leite para coagulação, tratamento da massa, agitação e cozimento da massa, filagem, enformagem e resfriamento, salga, embalagem, armazenamento; Equipamentos e utensílios; Planta baixa da agroindústria; Higienização do embiente e equipamentos e utensílios; boas práticas de fabricação (BPF): instalações, pessoal, procedimentos, armazenamento, controle de pragas e registro e controles.
Palavras-Chave:  Queijo parmesão.
Thesagro:  Laticínio; Pasteurização; Produto Derivado do Leite; Tecnologia de Alimento.
Categoria do assunto:  --
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Arroz e Feijão (CNPAF)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CNPAB33075 - 1EMBFL - --637.30004411
CNPAF24887 - 1EMBFL - --FOL 46582005.04658
CNPUV7363 - 1EMBFL - PPFL01408FL01408
CPACT9654 - 1ADDFL - PP012942005.01294
CPAF-RO15140 - 1ADDFL - PP637.3S586q3046
CPAF-RO15140 - 2ADDFL - PP637.3S586q3047
Voltar






Registro Completo

Biblioteca(s):  Embrapa Pecuária Sudeste.
Data corrente:  16/12/2014
Data da última atualização:  16/03/2023
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Circulação/Nível:  B - 4
Autoria:  SEGNINI, A.; XAVIER, A. A. P.; OTAVIANI JÚNIOR, P. L.; FERREIRA, E. C.; WATANABE, A. M.; SPERANÇA, M. A.; NICOLODELLI, G.; VILLAS-BOAS, P. R.; OLIVEIRA, P. P. A.; MILORI, D. M. B. P.
Afiliação:  ALINE SEGNINI; ALFREDO AUGUSTO PEREIRA XAVIER, IQSC-USP/SÃO CARLOS,SP; PEDRO LUIS OTAVIANI JÚNIOR; EDILENE CRISTINA FERREIRA, UNESP/ARARAQUARA; ALEX MARCEL WATANABE; MARCO AURÉLIO SPERANÇA, ESTAGIÁRIO CPPSE/SÃO CARLOS; GUSTAVO NICOLODELLI; PAULINO RIBEIRO VILLAS-BOAS; PATRICIA PERONDI ANCHAO OLIVEIRA, CPPSE; DEBORA MARCONDES BASTOS PEREIRA, CNPDIA.
Título:  Physical and chemical matrix effects in soil carbon quantification using laser-induced breakdown spectroscopy.
Ano de publicação:  2014
Fonte/Imprenta:  American Journal of Analytical Chemistry, v. 5, n. 11, p. 722-729, 2014.
DOI:  10.4236/ajac.2014.511080
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  Advanced field methods of carbon (C) analysis should now be capable of providing repetitive, sequential measurements for the evaluation of spatial and temporal variation at a scale that was previously unfeasible. Some spectroscopy techniques, such as laser-induced breakdown spectroscopy (LIBS), have portable features that may potentially lead to clean and rapid alternative approaches for this purpose. The goal of this study was to quantify the C content of soils with different textures and with high iron and aluminum concentrations using LIBS. LIBS emission spectra from soil pellets were captured, and the C content was estimated (emission line of C (I) at 193.03 nm) after spectral offset and aluminum spectral interference correction. This technique is highly portable and could be ideal for providing the soil C content in a heterogeneous experiment. Dry combustion was used as a reference method, and for calibration a conventional linear model was evaluated based on soil textural classes. The correlation between reference and LIBS values showed r = 0.86 for medium-textured soils and r = 0.93 for fine-textured soils. The data showed that better correlation and lower error (14%) values were found for the fine-textured LIBS model. The limit of detection (LOD) was found to be 0.32% for medium-textured soils and 0.13% for finetextured soils. The results indicated that LIBS quantification can be affected by the texture and chemical composition of soil. Signal treatment was shown to ... Mostrar Tudo
Palavras-Chave:  Atomic Emission; Field-Based Method; Soil C Content; Soil Textural Classes; Spectral Correction.
Categoria do assunto:  X Pesquisa, Tecnologia e Engenharia
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/113850/1/PROCI-2104.00122.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Pecuária Sudeste (CPPSE)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status
CPPSE22716 - 1UPCAP - DDPROCI-2014.00122SEG2014.00122
Fechar
Nenhum registro encontrado para a expressão de busca informada.
 
 

Embrapa
Todos os direitos reservados, conforme Lei n° 9.610
Política de Privacidade
Área Restrita

Embrapa Agricultura Digital
Av. André Tosello, 209 - Barão Geraldo
Caixa Postal 6041- 13083-886 - Campinas, SP
SAC: https://www.embrapa.br/fale-conosco

Valid HTML 4.01 Transitional